Kožni rak

Naučite se prepoznati prve znake kožnega raka.

Po vsej verjetnosti ste zdravi in nimate razloga za skrb. A bodite pozorni na spremembe, ki so lahko prvi znaki kožnega raka:

  • kožna ranica, ki se ne celi
  • spremembe kožnih izrastkov, znamenj
  • krvavitev iz kožnih znamenj
  • vnetni kolobarjih okrog kožnih znamenj

Ne iščite izgovorov, posvetujte se s svojim zdravnikom!

Bolniki s kožnim rakom spodbujajo: Pravočasna diagnoza vam lahko reši življenje!

Zgodbe, ki so nam jih zaupali bolniki s kožnim rakom, sežejo globoko v srce. A ob tem odražajo tudi izkušnje, iz katerih se je vredno učiti. 

 

Anja Matušin: »Maligni melanom ni le nekaj, kar ti preprosto izrežejo«
Lani zgodaj spomladi sem na stegnu opazila znamenje, ki je spremenilo videz, obliko in barvo, nastala je nekakšna tvorba cvetačaste oblike.
Ker se moje profesionalno področje dotika tudi zdravja kože, sem spremembo sicer takoj opazila, pa vendar.... kot številni drugi sem se tudi jaz najprej prepričevala in zatekala h klasičnim izgovorom, saj bo minilo, pa da to zagotovo ni nič takega. Saj veste, če ne greš k zdravniku, potem tega ni. Pa vendar je na vrata trkala lastna vest, tudi sestra me je prepričevala, naj obiščem zdravnika. In sem šla, k sreči pravočasno. Od postavitve diagnoze maligni melanom do operacije sta minila samo dva meseca. Kljub temu, da je bil rak že razsejan, sem po drugem posegu, med katerim so mi odstranili tudi metastatske bezgavke v dimeljski loži, zdrava. Od takrat veliko delujem na področju ozaveščanja, saj menim, da je to moje poslanstvo. Lahko rečem, da sem ambasadorka ozaveščanja v boju proti malignem melanomu!


Moj poziv vsem:
Bodite pozorni na morebitne kožne spremembe in nikar ne odlašajte z obiskom pri zdravniku. Maligni melanom ni le nekaj, kar ti preprosto izrežejo, je maligna tvorba, ki zelo hitro zaseva in zaradi česar lahko umreš.  Ne pozabite, pravočasen pregled vam lahko reši življenje!
 
Več o meni ter mojih prizadevanjih si lahko preberete na Instagramu pod @nekajdisi
Članek, ki povzema mojo zgodbo pa je dosegljiv na povezavi: https://www.zdravstveniportal.si/zdravje/bolezni/892/maligni-melanom

Alexandra Hojnik Bezjak: »Poslušajte svoje notranje občutke, vztrajajte in zahtevajte pregled«
Kake 2 mm veliko lepotno znamenje na stegnu na prvi pogled ni bilo nič posebnega in pravzaprav me je nanj opozarjal mož, zdelo se mu je nekako drugačno od drugih kožnih pik. To je tudi v meni zbudilo neke notranje dvome in odločila sem se za pregled. Čeprav se najprej tudi zdravnici ni zdelo nevarno, sem le dobila napotnico, potem pa se je vse odvilo zelo hitro.


Diagnoza melanom in situ, dodatni kirurški poseg in nato redno spremljanje na pol leta. Vendar sem danes zdrava! Opazujte svoje telo, poslušajte svoje notranje občutke in vztrajajte! Pravočasna diagnoza vam namreč lahko reši življenje!

Zdravnica svetuje

Dr. Katarina Šmuc Berger, specialistka dermatovenerologije v Splošni bolnišnici Izola spodbuja in poučuje ljudi, kako opazovati kožo in s tem pridobiti možnost pravočasne diagnoze:
»Večina kožnih rakov je relativno nenevarnih in napredujejo počasi, v približno 20 % pa gre za precej bolj nevaren melanom. Rak kože je bolezen, ki ima to prednost, da je v večini primerov dokaj dobro opazna tudi ob laičnem pregledu kože. V okviru strokovnih združenj in pri obravnavah naših bolnikov zato aktivno spodbujamo in poučujemo ljudi, kako naj kožo opazujejo in s tem pridobijo možnost pravočasne postavitve diagnoze in ustreznega zdravljenja.
Številni bolniki poročajo, kako so sami zaznali na koži spremembo, ki jih ni spominjala na ostale. Tako spremembo imenujemo “znak grdega račka” in je dokazano uporaben tudi za laike. Zgodnja postavitev diagnoze in pravočasna odstranitev sta pri raku kože ključnega pomena. Zato je pomembno, da kožo opazujemo in hitro reagiramo. Še posebej bodimo pozorni na novonastale, spontano krvaveče ali hitro rastoče spremembe na koži. Rak kože običajno ni boleč, zato se ne zanašajmo na odsotnost bolečine.« 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu